DE PODOTHERAPEUT DEN BOSCH

Het betere voetenwerk sinds 1991

Achillespees Tendinitis

Wat is het?

Achilles tendinitis is een verzwakte, pijnlijk, en vaak met ontstekingsverschijnselen, achillespees. Deze lange pees is het uiteinde van de twee kuitspieren; en loopt aan de achterkant van het onderbeen naar beneden en hecht aan op het hielbeen. De achillespees verbindt de sterke kuitspieren met de voet en geeft ons de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan, en vergemakkelijkt het lopen. De achillespees is noodzakelijk om recht op te kunnen lopen.

Achilles tendinitis is een veel voorkomende kwaal bij sporters. Honkballers, basketballers, tennissers, voetballers, hardlopers, en dansers zijn extra gevoelig voor deze blessure omdat deze sporten elementen bevat van plotselinge stop en start, maar ook springen en draai momenten, welke de achillespees zwaar belasten.

Ontstaan

Het probleem kan veroorzaakt worden door een op zichzelfstaand incident , door overbelasting van de achillespees ( bijvoorbeeld het niet voldoende rekken of “warming up” voor het sporten) of het is het resultaat van meerdere, kleine stress-momenten door de jaren heen.

Meestal is een achilles tendinitis toe te schrijven aan een abnormale pronatie, waarbij de voetboog te plat wordt en het onderbeen meer draait dan normaal. Dit heeft als gevolg, dat de onderbeenspieren (de m.gastrocnemius en de m.soleus) meer rekken dan normaal. Net als een elastiek, hoe verder de spieren rekken, des te strakker ze worden. De kracht op de achillespees en het hielbeen (calcaneus) wordt groter, met als resultaat een pijnlijke ontsteking.

Omdat de voetboog platter wordt naar verloop van de tijd, zeker bij fanatieke sporters, kan iemand jaren probleem-vrij zijn, maar jaren later toch achilles tendinitis ontwikkelen. Deze aandoening/klacht zie je ook vaak bij “weekend sporters” (onregelmatige sporters) en bij personen die pas begonnen zijn met sporten. Bij deze laatste groep, zijn de spieren en pezen weinig flexibel door inactiviteit. Personen die overdreven, fanatiek beginnen met sporten kunnen tendinitis klachten krijgen, omdat de spieren niet flexibel genoeg zijn om deze nieuwe krachten/belasting te verdragen. Het is daarom heel belangrijk dat personen die pas beginnen met sporten om goed de spieren te rekken, langzaam te beginnen en geleidelijk de activiteiten op te bouwen.

Bij vrouwen die veel/vaak hoge hakken dragen, passen de achillespees en spieren zich geleidelijk aan aan de kortere lengte omdat de hiel niet helemaal op de grond gezet wordt. Wanneer dit gebeurd, is overgaan op platte schoenen of sneakers een ramp voor de achillespees.

Deze moet dan meer rekken dan gewoon is en raakt geïrriteerd of ontstoken. Daarom is het verstandig om hoge hakken niet dagelijks te dragen, maar als dit toch nodig is dan is elke ochtend en avond rekken van de achillespees zeer aan te raden.

Oorzaken samengevat

Slecht looppatroon:

  • te veel naar binnen lopen (overproneren)
  • te veel naar buiten lopen (oversupineren)

Slechte stand:

  • van voeten
  • scheefstand van bekken (beenlengteverschil)
  • Schoeisel en loopondergrond
  • Geen goede “warming-up” en training

Klachten

De pijn aan de achillespees bevindt zich meestal of op de aanhechting op de hiel of tot 6 cm boven deze aanhechting. In het acute stadium is de achillespees vaak; rood, gezwollen, warm en pijnlijk, duidelijke ontstekingsverschijnselen

Een achillespeesblessure kan echter ook in een chronisch stadium geraken. Er is dan ook pijn in rust en is langer dan 6 weken aanwezig.

De klacht uit zich vaak wanneer de achillespees een kracht moet leveren of wordt gerekt, zoals op de tenen gaan staan en wanneer de hiel opgetrokken wordt tijdens het lopen.

Wat kan een podotherapeut doen?

Als pijn ontstaat, zelfs na een goede warming-up en goede trainingsopbouw, dan kan de oorzaak liggen in het verkeerd of slecht functioneren van de voet.

Een podotherapeut kan dit onderzoeken en daar een passende therapie voor toepassen. Er zijn verschillende therapieën mogelijk, men moet denken aan sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool/of taping) in combinatie met fysiotherapie, loopadvies etc.

Bron: Rondom Podotherapeuten

Terug naar overzicht